La Nostra Finca

La masia o Mas Hereu és un dels masos més grans de la comarca, tant en la seva construcció com per la finca a on està el Mas. L’edifici principal, datat en 1777 perfectament visible a la roseta de la porta principal, però amb fonaments i vestigis de l’edat medieval. Com a prova trobem l’arcada rodona o elements de pedra anteriors a les parets exteriors.

La masia de construcció rectangular, amb una teulada “a quatre aigües” característica poc freqüent a la zona, que marca la grandesa de la finca i de les terres.

Al voltant de l’edifici principal podem trobar runes d’estructures que probablement són antics corrals.

Temps abans, el Mas i les vinyes compartien espai amb altres conreus com el blat, panís, horts, olivers, avellaners, figueres, … per una explotació autosuficient que permetia l’alimentació del bestiar i de la família.

També és interessant indicar que Mas Hereu està situat davant del camí reial que inicia el seu traçat a terres de Castella fins al Mediterrani. Aquest camí fet servir com a carrerada durant els mesos d’estiu per moure els ramats de les eixutes castelles cap a les zones costeneres humides.

Durant segles, el mas, anteriorment conegut com Mas Pallejà durant cinc generacions anteriors quan la família Pallejà no va tenir descendència masculina, i el cognom va ser substituït per l’actual Barceló, propietaris de la finca.

Vinyes

Sabem que la producció del vi i la vinya és molt anterior al 1777, data de la construcció de l’actual Masia Hereu. Per parlar de les nostres vinyes, cal remontar-se als origens, ja al 1162, seguint les ordres del Rei Alfons I “el Casto”, els monjos cartoixans de l’Orden de St. Bru, es van instal·lar a la comarca i van iniciar el conreu de la vinya.
Els monjos es van ocupar de plantar, de millorar el conreu i l’elaboració del vi, que poc a poc van donar fama i reconeixement al Priorat.

La comarca va començar un camí, basada en una zona de set pobles sotmesos pel Prior de l’Abadia. D’aquí li ve el nom de Priorat.
Les nostres vinyes, van precedir una gran crisis amb la filoxera. Malaltia que a començament del segle va provocar la replantació i utilització de les dues varietats autòctones: la Carinyena i la Garnatxa.

Paral.lelament es va produir un abandó progressiu del conreu de la vinya i introducció d’avellaners, atmellers, olivers, especialment en aquells costers amb major dificultat pel conreu per la vinya.
En l’actualitat el rendiment per hectàrea és força baixa, tret característic del terra pedregòs del Priorat. Amb una producció mitja de 500-700 gr. pr cep.

El clima mediterrani que pateixen els nostres termes, amb vents eixuts, acompanyats de temperatures baixes a l’hivern i altes durant l’esti, amb una pluviometria mitja anual de 600 mm, configura unes condicions perfectes per a una maduració amb alta graduació i potència del seus fruits.
Degut a aquestes condicions, i la baixa afectació de malalties durant l’època de maduració, configuren una verema prolongada amb un òptim de maduració, que ens ofereix unes vinyes reconegudes com a Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

Els Nostres Vins

De les nostres millors terres els nostres millors vins

Els nostres vins tenen els seus fonaments en dues varietats: la Garnatxa Peluda i la Carinyena.
La Garnatxa Peluda, una varietat de raïm negre, es caracteritza per l’obtenció d’un grà de menor color i superior grau alcohòlic. Reb el sobrenom de “peluda” per la vellositat característica que cobreix el dors del pàmpol. El seu conreu es centra al Priorat, Terra Alta i Alella.

Al contrari, la Carinyena molt estesa per les zones d’Aragó, Catalunya i la Manxa. Amb raïms de tamany mitjà, molt compactes i de forma cònica, amb grans esfèrics d’un peculiar color blau-negre. Aporta vins potents, equilibrats, amb gran color i abundants tanins ideals per l’embelliment en bota de roure.
La unió d’aquests dos raïms complementa una base perfecta i grata.
Tots els nostres vins s’elaboren utilitzant, exclusivament, raïms procedents del Mas Hereu, garantint la qualitat des del camp fins a l’obertura de l’ampolla. El raïms es verema per petites porcions seguint l’orientació de l’enòleg que coneix el conreu, la terra, els ceps, la situació geogràfica de les plantes, el clima, la fertilitat de la vinya, …, tot una actitud d’observació pacient.